Rozhovor s vítězkou Canicross Bukovka v kategorii Short se psy do 15 kg

Rozhovor s vítězkou Canicross Bukovka v kategorii Short se psy do 15 kg
Viktoria Gofman -

Minulou sobotu, 6. 5. 2023 proběhl v Červenovodském sedle závod Canicross Bukovka, na jehož start se postavilo bezmála stovka běžců se psy i bez. V kategorii ženy se psy do 15 kg na trati Short zvítězila Tereza Patková s fenkou Lily.

Terko, představila bys nám sebe a pejska se kterým běháš? Jak dlouho se věnujete canicrossu?

Ahoj, jak bylo řečeno, jmenuju se Terka a s Lily běháme zhruba 5 let. Lilka je malá kříženka pravděpodobně špice a jezevčíka a je jí 9-10 let (bohužel nevíme přesně, není z úplně nejlepších podmínek). Momentálně je Lily půl roku po operaci předního zkříženého vazu na levé zadní a i přesto stále běhá jak mladý pes. Já v dětství dělala moderní gymnastiku, takže od běhu úplně mimo.

Na jakých tratích se závodilo a kolik kilometrů se běželo? Jakou trať jsi zvolila ty?

Na Bukovce se závodilo na tratích 5 km a 10 km, s tím, že obě tratě byly krásně kopcovité. My jsme si vybrali trať 5 km, to nám vyhovuje víc.

Jak se vám s Lily běželo? Byly jste na závod připravené?

S Lily se skoro rok a půl připravujeme pod vedením běžeckého trenéra a trénujeme na tyto sprintové tratě. Na závod jsme připravené byly skvěle. Běželo se nám krásně, i přesto, že kopce jsou můj největší nepřítel. Všemu pomohl ale i drobný déšť, takže psům nebylo horko. Cesta byla krásná lesní a široká. Přímo vybízela to z kopce úplně pustit a jen letět.

Jak hodnotíš zázemí a organizaci závodu? Co se ti líbilo? Bylo něco, co by se do budoucna dalo zlepšit?

Na to, že to byl první ročník tohoto závodu, tak organizace byla skvělá. V zázemí bylo drobné občerstvení po doběhu a voda pro psy, ale i možnost si koupit grilované hermelíny a větší jídlo, navíc záchody v budově v teple a ne jen Toi Toiky bylo velké plus. Bylo zde i pár stánků a tak možnost koupit odměnu i psům. A co bych zlepšila? Dle mého by stačilo kdyby rozestupy u startu canicrossu byly jen 15 vteřin. Půlminuta je za mě dlouhá a psi pak běží většinu závodu sami.

Chystáš se ještě během jarní sezóny na nějaký další závod?

Nevím jestli tomu říct jarní sezona, ale na začátku června jedeme na Krušnohorský Etapák od Leskrosu, kde zkusíme zaběhnout všechny 4 etapy, ale vše budu řídit podle toho, co Lily operovaná noha dovolí. A tím vlastně až do září končíme.

Poslední otázka na závěr. Věnuješ se s Lily i jiným sportům / aktivitám než je canicross?

S Lily mimo canicross děláme canisterapie pod spolkem Léčivé Tlapky. Krásně tím kompenzujeme fyzickou aktivitu tou mentální. Jinak asi jako většina pejskařů milujeme přírodu a hory. V létě se chystáme na další etapy Stezky Českem.

Autor fotografie: Miloš Albrecht