Rozhovor s Team Leaderkou české FMBB canicross & bikejöring reprezentace

Rozhovor s Team Leaderkou české FMBB canicross & bikejöring reprezentace
Viktoria Gofman -

Po návratu z Rumunska jsme vyzpovídali Team Leaderku české canicross a bikejöring reprezentace Alenu Zbožínkovou. Pro Alenu je toto již několikátý FMBB, letos se ho zúčastnila se svojí fenou BOM Feirin Kajexa.

Aleno, řekla by jsi nám na začátek něco málo k samotnému závodu? Na jaké trati se závodilo a kolik kilometrů závodnicí běželi nebo jeli na kole?

Trať prvního kola měřila 4,6 km, složená byla z 2 km bahenního výstupu a 2,6 km po zpevněné cestě s kamennými oblázky, končila velmi dlouhým seběhem/sjezdem. Trať 2 km byla až na pár uměle vytvořených zatáček oválná, ale po dešti mírně podmáčená.

Jak hodnotíš letošní FMBB z hlediska přípravy trati organizátory? Co se ti líbilo a co by se dalo do budoucna zlepšit?

Ze začátku to vypadalo všelijak, ještě odpoledne před závodem nebyla trať finálně značená terčíky, jen bílými značkami na stromech, tedy místy nebyl člověk jistý, jestli si trať prochází správně. Při prohlídce se psem je prohlídka zejména pro bikejoring velmi důležitá, jestli vám pes nevezme strom z druhé strany, může být rozhodující pro umístění, což se také potvrdilo. Pár tratí už jsem "stavěla", tedy na této a jim podobným bych rozhodně nešetřila materiálem, rozhodně mi tam na pár místech v lesech chyběly oplůtky. Stejně tak, pokud stavím uměle vytvořené zatáčky na poli, musí to být pro psa čitelné, jen terčíky nestačí. Ale nechci působit jako přehnaný kritik, vím, že se organizátoři snažili a udělali pro to maximum, co v danou chvíli mohli. Je to spíš zamyšlení nad celkovým přístupem ke stavbě tratí a jejich přípravy s časovým předstihem.

Se svou fenou BOM Feirin jsi taky závodila v canicrossu, jak jste si závod užily?

Tak nějak napůl. Feirin pracovala obě kola závodu naprosto skvěle, není do tahu až tak zapálená a dělá to pro mě, čehož si vážím. První bahenní úsek byl pecka, kopce ani bahno mi nevadí, tam mě nic nebolí a dřu ráda. Seběh nás ale vyškolil, výrazně jsem zpomalila a prosila svá úpějící záda, ať to ještě chvíli vydrží. Druhé kolo se nám vydařilo, tímto díky Nicole za její chladivou emulzi, ploténky jen jásaly! :D

Jak hodnotíš připravenost českého týmu a výkony?

Připravenost českého týmu byla výborná a to neříkám zaujatě, protože jsem většinu závodníků sledovala v průběhu delšího časového úseku a těšila jsem se, že svoji snahu zúročí. Bohužel zdravotní komplikace u některých nadělaly trochu paseku, ale myslím dopředu a vím, že se mohou ukázat příští rok a ještě lépe.