Rozhovor s mistrem světa FMBB Jiřím Švancarou

Rozhovor s mistrem světa FMBB Jiřím Švancarou
Viktoria Gofman -

Rozhovor s mistrem světa a absolutně nejrychlejším závodníkem v bikejöringu na FMBB belgických ovčáků Jiřím Švancarou.

Jirko, představ nám prosím sebe a svou smečku.

Pracuji jako psovod u vojenské policie. Je to skvělá práce, kterou mám moc rád. Mám dva čtyřnohé parťáky, oba maliňáčky. Yuki, kterou jsem si vychoval od štěňátka a Pita, který se ke mě dostal jako roční pes. Oba jsou skvělí, ale naprosto rozdílní a to jak povahově, tak pracovně, což mi přináší neustále nové výcvikové zkušenosti. Teď mám jenom tyhle dva, ale smečka se bude rozrůstat, protože Pito už se pomalu bude chystat na odpočinek.

Se kterým pejskem momentálně závodíš? Jak je starý a jaký je?

Závodím s Yuki de Alphaville Bohemia. Letos na Mikuláše už jí bude 7 let. Je to moje životní fenka, 3. maliňačka v řadě se kterou je každá jízda obrovský zážitek. Ona na trati opravdu nechává úplně všechno a já vím, že se na ni můžu naprosto spolehnout. Má velkou sílu a skvělou orientaci na trati. Při závodu ji zajímá jedině závodění, což se nám vyplatilo hlavně ve 2. kole na letošním FMBB v Itálii, kdy jsme startovali jako první a kde musela 2x proletět hejnem čtyř kachen, které prostě neuhnuly z prostředka cesty, dokud nima neproběhla. A v druhé části zase vše přímo z trati sledoval kohout. Ale Yukča frčela jako by byla na trati sama, na tento její výkon jsem moc hrdý, něco takové se nedá jen tak natrénovat. Jinak je Yukča velmi přátelská, hravá a strašně nenáročná. Dělat s ní cokoli je prostě radost a já si to moc užívám.

Jak dlouho se věnuješ cyklistice a jak dlouho závodíš i se psem?

Naše závodní bikejoringová premiéra byla 23. 10. 2021 v kategorii příchozích na Radíkovském krosu. Na kolo (nejdříve rotoped) jsem usedl v září 2021 a to po zranění kolene jako poúrazovou rekonvalescenci. Šlo hlavně o co nejrychlejší návrat k běhání. V listopadu na MČR belgičáků jsme vybojovali náš 1. bikejoringový titul. Cyklistice, té silniční se věnuju od loňského roku, což byla moje 1. silniční, závodní sezóna. Nemám žádnou cyklistickou ani atletickou minulost takže vzhledem k té krátké době co závodíme na kole, se pořád ještě můžeme zlepšovat, protože tento sport se stal naší srdcovkou.

Co Tě motivuje k stálé neuvěřitelným výkonům?

Největší motivátor je pro mě Yukča a její výkony! Ona do toho jde vždy na 100% jak v závodu, tak v tréninku a když ji mám před sebou, chci ji jen co nejmíň brzdit. Aby se to podařilo, potřebuji na sobě ještě hodně makat. Moc dobře vím, že já jsem ta slabší část našeho teamu. Kdyby měla Yukinka za sebou lepšího cyklistu, dokázala by neskutečné věci!!!

Na FMBB jsi startoval v kategorii Veterán II, ale žádný závodník tě nedohnal. Máš nějaké tajemství? ;)

Tajemství? Moje největší zbraň je Yuki, její výkon mě nepřestává udivovat. Pravda je, že mi se závoděním bavíme a snažíme se na sobě pořád makat.

Máš v plánu pořídit si časem i jiné plemeno (například ESP) nebo je tvé srdce oddané belgičákům?

I love malinois. Mám 3. fenku BOM a za mě je to nejúžasnější psí plemeno.

Máš nějaký vzkaz nebo doporučení pro čtenáře které se svými psími parťáky sportují?

Pokud miluješ svého maliňáčka(psa), jsi ochoten pro něj udělat maximum, dokážeš na sobě tvrdě pracovat a nevzdáváš se, tak spolu dokážete velké věci.