Rozhovor s Eliškou Macháčkovou a recenze na Dog Run Vrchlabí

Rozhovor s Eliškou Macháčkovou a recenze na Dog Run Vrchlabí
Viktoria Gofman -

V sobotu, 13. 5. 2023 proběhl v běžeckém areálu Vejsplachy ve Vrchlabí canicrossový závod, na start kterého se postavila i Eliška Macháčková.

Eliško, představila bys nám sebe a své pejsky? Máš pejsky z útulku a hodně se věnuješ dočasné péči, jsou tito pejsci v něčem jiní? Co bys doporučila lidem, kteří se chtějí věnovat canicrossu a přemýšlí o pejskovi z útulku?

Ahoj. Běhám a závodím celý život ale samotnou mě to přestalo bavit a přišla běžecká krize. Z té mě vytáhla Bublinka se kterou jsme spolu začaly dělat canicross a obě v sobě objevily velkou vášeň. Bubu je na závodech většinou nejmenší pejsek (váží pouze něco přes 6 kilo) ale velikost vynahrazuje srdcem bojovnice. Tedy pokud se princezně zrovna ten den běžet chce (haha) - to ona rozhoduje, zda budeme makat nebo si uděláme kochací závod. A já vůči tomu beru ohledy, protože ač se říká, že každý pes může běhat, je třeba dbát na fyzické možnosti a limity daného jedince (narážím zejména na menší, krátkonosé a mohutněji stavěné psy).

Nyní začínám závodit i s Ferdou, který je bohužel komplikovanější povahy a závody a tréninky bereme zatím spíše jako socializaci, i když právě ve Vrchlabí se chlapec ukázal a vybojoval 3. místo. Tím narážím i na problémy ohledně útulkáčů - tito psi si sebou mnohokrát nesou nehezkou minulost, která se často projevuje agresí nebo naopak velkou bojácností a je třeba na tom opravdu pracovat, a co se týče mushingu, klást důraz na čisté předbíhání, míjení, hromadné starty a podobně. Na druhou stranu, pokud si vezmete psa z útulku, dostanete velkého bojovníka, který je Vám o to víc věrnější, protože ví, že to co mu dáváte není žádnou samozřejmostí.

Jak dlouho se věnujete canicrossu? Věnujete se i jiným sportům nebo aktivitám?

Canicrossu se věnujeme zhruba od Bublinky jednoho roku, takže teď třetím rokem. S Bubi děláme i agility (zatím hodně začátečnicky, ona by měla na lepší výkony ale já si prostě nejsem schopná zapamatovat pořadí překážek) a s Ferdou se snažím věnovat poslušnosti, protože on to potřebuje jako sůl.

Řekla bys nám něco o závodu Dog Run Vrchlabí? Na jakých tratích se závodilo a kolik kilometrů se běželo? Jakou trať jsi zvolila ty? Jak se vám běželo a byly jste na závod připravení?

Běželo se na tratích 2,5 a 5 km jak se psem, tak bez psa. Já zvolila pro oba pejsky trať kratší, protože se teď učím na státnice a nemáme moc naběháno, což by dohromady s teplým počasím nemuselo udělat dobře. Trať byla za mě naprosto bombová, krásně široká, běželo se hlavně po trávě. Převýšení bylo takové, aby prověřilo lepší dvojice (jednotlivce) ale zároveň jej zvládli začátečníci. Jediné, co méně zkušeným pejskům zamotalo hlavu bylo míjení se startujících a finišujících závodníků - ale i to je třeba trénovat a zvládat.

Jak hodnotíš zázemí a organizaci závodu? Co se ti líbilo? Bylo něco, co by se do budoucna dalo zlepšit?

Zázemí bylo parádní. Za číslo jsme každý dostal nějakou dobrotu, plus jsme si mohli něco dalšího na zub koupit. K dispozici byl i stánek s psími věcmi, takže odměny pro naše spoluběžce se daly taky nakoupit. Pořadatelé byli moc fajn lidi, místo na zaparkování bylo, louky na venčení a rozběh taky. Nemám co vytknout. :)

Na jaké závody se chystáte příště?

Teď řeším hlavně státnice, Bubliny zdravotní stav a tak se teprve uvidí, kam se vydáme na další závody. Moc bych chtěla jet na vícedeňák na NG canicross cup od Nučické smečky (jen teď nevím, zda už je termín).

Momentálně procházíš s Bublinou těžkým obdobím, chtěla bys nám o tom něco říct? Myslíš, že se vrátíte ke sportům?

Bohužel. Bubu nejspíše snědla jed na slimáky, kde se nachází metaldehyd, což je chemikálie vyvolávající jednu z nejhorších otrav u psů. Prosím, dávejte si pozor na výrobky jako je Granulax nebo Vanish. Na krabičce píší, že přípravek odpuzuje psy a je tak bezpečný ale ono to tak úplně není. Dle veterináře je to ročně spousty otrávených psů a prognóza je taková, že 9 z 10 umře. Bubu málem umřela. Bylo to hodně zlý. Jenže ona je prostě hrozně velká bojovnice a z nejhoršího se dostala. Teď čekáme na jaterní testy a uvidí se. Držte palce.

Jo a tip - kupte si peroxid. Pokud máte podezření, že pes něco takový sežral, peroxid vyvolá zvracení a dost možná to psovi zachrání život.

Trochu jsem teď odběhla od tématu canicrossu. Já doufám, že se k běhání vrátíme a i kdyby to náhodou nešlo, budeme jezdit na závody s Ferdou a Bubi se ujme role trenérky a vrchní kontrolórky výher. :)