Na slovíčko s Radimem Kůtou o zimní přípravě

Na slovíčko s Radimem Kůtou o zimní přípravě
Miroslav Hájek -

Zimní příprava pomalu končí. Připravil jsem si pár otázek na Radima Kůtu, který se věnuje tréninku a pomáhá běžcům zlepšovat běžeckou techniku a výkonnost v rámci umimbehat.cz.

Ahoj. Zkus popsat trochu váš projekt umimbehat.cz. Jak tě to napadlo? Já mám za sebou ČVUT, tam většinou podobné projekty, kterým se pak absolventi dále věnují, vznikají jako bakalářské nebo diplomové práce. Pak z toho vznikne technologický startup, firma. Ty jsi vystudoval UK FTVS, bylo to podobné?

Bylo to podobné v tom slova smyslu, že jsem na FTVS narazil na Dana Thiela, který zrovna rozjížděl projekt umimplavat.cz. Přišel za mnou, jestli bych něco podobného nechtěl dělat na běhání. Já řekl, že je to dobrý nápad a tak začalo vznikat umimbehat.cz.

Schválně jsem to nakousl hned v první větě úvodu. Je půlka ledna. Dá se tedy říci, že zimní příprava končí, nebo je času ještě dost? Ty máš práce asi hromadu, protože sehnat tě na rozhovor bylo poměrně těžké...

Řekl bych, že nikdy na nic není pozdě. U sportu je to jen těžší v tom, že učení se novým dovednostem nebo "nabírání" kondice s přibývajícím věkem je více vyčerpávající, než když je člověk mladší :). Co se týče zimní přípravy nebo přípravy obecně, vždy záleží na konkrétních cílech. Podle toho se definuje délka přípravy. Rozdílnou délku zimní přípravu bude mít běžec, který se připravuje na první závody na konci března nebo jiný, který bude závodit až v červnu.

Kdy jako trenér zahajuješ tedy zimní přípravu a kdy končí? Je to pokaždé stejné, myslím tím řídí se to astrologicky nebo to směřuješ k prvnímu velkému závodu v novém roce?

V Dukle Praha mám sportovce, kteří se účastní velkých akcí MS, ME, světové poháry atd. U těch je to každý rok hodně specifické. U vytrvalostních běžců, které trénuji v rámci projektu umimbehat.cz, začínáme přípravu na konci října nebo začátkem listopadu a konec přípravy je začátkem dubna.

V canicrossu se běhají spíše krátké trasy, dejme tomu od 2 do 5 km. Jak by vypadala tvoje příprava přes zimu pro běžce se psem. Bude asi více podobná přípravě "sprintera". Dejme tomu že první závod máš na konci února a na konci dubna jedeš na mistrovství? FMBB ;)

V atletické terminologii je sprint brán jako trať do 400 m. Tím pádem jsou závody na 2 - 5 km docela dlouhé :). Vzhledem k tomu, že už je to poměrně vytrvalostní zátěž, bude dobré zařadit hodně objemu v nízkých intenzitách.

Dále bych každému canicrossaři doporučil pracovat na rychlosti. To může být formou krátkých intenzivních úseků do 30 m nebo posilovny. Také bych se zaměřil na zlepšení práce v excentrické kontrakci. To znamená provádět např. pomalé dřepy (dolů pomalu na 3 s, nahoru rychle 1 s). Důležitá je i technika běhu. Ta bývá častým limitem, proč nedokážeme běžet rychle.

Osobně si myslím, že běhám takový amatérský průměr, podprůměr. Vždy je, ale pro mé tělo opravdu šok běžet za psem, když porovnám běhy bez psa. I když nemáme tu nejsilnější a nejrychlejší fenu, vždy mám pocit že mi to utrhne plíce a nohy před cílem bolí. Dá se na toto připravit?

Jestli tě táhne a ty ji musíš brzdit každým krokem, protože nedáš její rychlost, tak právě potřebuješ být silný v excentrice :). Existuje i super mašinka, která se na tento typ tréninku zaměřuje, ale je trochu dražší. Samozřejmě to není jenom o tomto typu tréninku. Silné celkové tělo, ať už jakýmkoliv typem tréninku, ti pomůže k lepším výkonům.

Plíce ti vypadnou proto, že už jsi na nějaké hraně své výkonnosti. Kdyby jsi doběhl do cíle a rozdával si úsměvy, tak jsi se nejspíš moc nezmáčkl :). Zlepšíš to opět systematickým tréninkem :). Běžci často čekají nějaký zázračný trénink, nějaký gamechanger, to co najdu na youtube nebo na blogu mi hned pomůže. To často ale nefunguje. Prostě když se budete chtít opravdu zlepšit, posunout svou výkonnost, kde ještě nebyla, bude to stát čas a peníze. Neexistují zkratky. Pokud zkratky hledáte ať už v tom, že budete chtít ušetřit peníze nebo se méně nadřít, tak se v tom budete plácat, každý rok stejně a nikam to nepovede.

Jak je důležitá v tomto všem třeba analýza kterou děláš?

Analýza, kterou děláme není jen o technice běhu. Je to většinou nejdůležitější součást celé služby, ale snažíme se identifikovat celý přístup běžce k běhu. To znamená, že s běžci děláme takovou běžeckou anamnézu. Ptáme se jak trénují, jestli posilují, čeho by chtěli dosáhnout, co by jim udělalo radost, jaké mají časové možnosti, jestli dobře spí, jestli se dobře stravují...

Chceme ukázat běžcům, že běhání není pouze o běhání ale i o těchto věcech kolem. Pokud na nějakou oblast přípravy nestačí, vždy správně naše klienty nasměrujeme. Máme širokou síť kontaktů, takže spolupráce s námi se opravdu vyplatí.

Dík za rozhovor. Dodám snad jen, že rozhovor není reklamní sdělení ani není placenou spoluprací. Radim si na mě udělal čas někde mezi kondiční přípravu Lucie Hlaváčkové, která se připravuje na olympiádu v Paříži v moderním pětiboji a dalšími super běžci. Jsem tedy velkým dlužníkem, máš u mě pivo :D.

Kdo má zájem, může se určitě podívat na web umimbehat.cz.

Také děkuji.