Dávkování vitamínů pomocí aplikace Zdraví od Apple

Dávkování vitamínů pomocí aplikace Zdraví od Apple
Miroslav Hájek -

V tomto článku se podívám na dávkování vitamínů pomocí aplikace Zdraví pro iOS. Bude to možná taková recenze poskládaná z poznámek nasbíraných za delší dobu.

U nás vždy když někdo onemocní, trvá tak týden než to chytne i ten druhý. Když jsem jednoho dne zase chytil nějaký ten moribundus, týden jsem měl ucpané dutiny a bolela mě od toho hlava, řekl jsme si a dost. Už mě nebaví přemýšlet nad tím, kdy co si mám vzít.

Například Céčkem nic nezkazíš, s vyššími dávkami začínám vždy když na mě něco leze, ale zase ho zbytečně nadužívat nechci. V té době Viki také doporučili na imunitu kozí Colostrum. Koupil jsem si taky jedno balení, přihodil ještě něco a zásilka s dobírkou za 0,- byla doma. A tak se mi seznam věcí co “zobu” včetně těch, které teprve čekají až na ně přijde řada rozrostl. Vše mám v jedné poličce, vše skoro ve stejném obalu, takže se mi v tom udělal nepřehledný bordel. Večer jsem už nevěděl jaký vitamín jsem si již vzal a co si mám vzít teď. Nevědel jsem, co je již načnuté a co při otvírání udělá takový ten typický zvuk odlepení víčka.

Řekl jsem si, že jsem už asi starej a tohle opravdu v tomto stavu udržovat v hlavě nechci. Vzpomněl jsme si na mládí, kdy všichni prarodiče měli takovou tu krabičku s nápisem Po - Ne s 3mi chlívečky na každý den. Tak jsem si otevřel Zdraví v iPhonu, které jsem do teď vůbec nepoužíval s tím, že by tam na to mohlo něco být.

Léky přidáte celkem jednoduše. Tím celkem myslím to, že po přidání můžete upravit jen ikonu a čas kdy lék berete. Neupravíte však název, nepřidáte už gramáž (sílu) dávky - později jsem zjistil, že je to stejně k ničemu.

Určitě doporučuji si napřed přidat jeden až tři léky na zkoušku, naplánovat dávkování a chvíli si s tím hrát. Léky pak smažete a začnete naostro.

Začnete vyplněním názvu léku a zvolíte si jeho typ. Já si vystačím s tobolkama a pudrem - zajímavý překlad, ale asi lepší není. Pudr používám tedy pro všechno co se sype a baští ze lžičky. Tj. dávkování ala “jedna čajová lžička”.

Dále můžete nepovinně vybrat sílu léku v jednotkách váhy. Následně vyberete frekvenci a čas užívání. Zde můžete přehledně vyplnit všechny možné kombinace dnů, opakování a času. Tohle se povedlo. Jak jsem zmínil, lék lze později přeplánovat. Například změnit na "brát každý druhý den". Pak už si vyberete jen tvar tj. obrázek a barvy, které slouží pro zpřehlednění. Já mám např. Céčko do žluta, různé minerální látky spíš do studenějších barev. Do poznámky přidáte např. “30 min. před jídlem”.

Pak už to sviští podle očekávání. Ráno vyskočí v 7:30 Colostrum na lačno, pak za 30 min seznam dalších vitamínů. Večer něco podobného. Až odezní zmíněná chlapská rýmička, u Céčka jednoduše upravím dávkování.

Následuje pár výtek, postřehů co v aplikaci nenajdete, co umí:

  • Zapomeňte na nějaký graf spotřeby léku. Např. když už vyplníte mg u tobolky, neexistuje přehled kolik jste toho Céčka za měsíc, za rok teda snědli “v kilech”.
  • Nenajdete také žádný graf, který by ukazoval korelaci mezi spotřebou léků a zdravím.
  • Neexistuje např. roční graf spotřeby vitamínu C s odhadem na VO2max a tep, tj. hodnoty, které se rapidně změní při kde jaké chřipce. Kolikrát jsem byl za rok nemocný? Jaké a jak dlouho jsem na to bral léky - nejen zde uvedený příklad v podobě Céčka, ale takový paralen, antibiotika…
  • Až dojím např. Geloren, doufám, že zde najdu jednoduše alespoň poslední měsíc kdy jsme ho bral a jednoduše vypočtu kdy zase naordinovat další kůru. Najdu.
  • Užití lze zapsat zpětně, což se hodí pokud si na noc vypínáte telefon a zapomenete si udělat večer zápis.
  • Aplikace vás neupozorní pokud se pokusíte něčím předávkovat. Rozuměj, naplánovat si léky a udělat v zadávání chybu. Je super si přidat něco na arytmii srdce, ale když se ukliknu v opakování … no, asi na to přijdu hodně rychle :D. Co na to staří lidé?
  • Nepřijde vám žádná notifikace ve stylu “dnes jsi hodně běhal, nezapomeň před spaním na hořčík”. Léky aplikace má, data z Garminu má, AI někde má alespoň na to aby rozluštil z názvy použití a přiřadil si ke sportu “hořčík”.
  • Není zde ani žádná možnost přidat fotografii krabičky, na načítání čárového nebo QR kódu z obalu a předvyplnění (názvu, síly) léku také zapomeňte.
  • Na přehledu léku najdete box “Sledování léků, které berete”. Po rozkliknutí se zobrazí text o tom jak je důležité sledovat léky a interakce mezi nimi. Je to ale jen článek! Pokud si zadáte nesmyslnou kombinaci, smůla.
  • V neposlední řadě si léky můžete vyexportovat do PDF. V souboru však naleznete jen svoje jméno, prázdné pole pro vyplnění data narození a odrážkový seznam léků - jejich jmen. Zase, schází jakákoliv zajímavější informace. Jako kolikrát denně a jaké množství užíváte, co jste a kdy vynechali za zvolené období pro export. To je ta super feature prezentovaná na Apple Keynote, která pomůže doktorům?
  • Na hlavní obrazovce aplikace Zdraví u panelu léků svítí poslední užitý lék s časem. Vhodnější by bylo zobrazit následující lék a čas kdy si ho mám vzít.
  • Samotné panely v aplikaci nejdou seřadit, takže panel Léky může být při více položkách až kdo ví kde.
  • Desktopová verze aplikace neexistuje. Sice se data nahrají někam do Cloudu, ale přístup k nim máte zase jen z iPhonu.
  • Aplikace nemá widget tj. žádný přehled přímo z plochy iOS.

Určitě bych mohl ještě chvíli pokračovat. Všechny výše uvedené nedostatky z mého podlehu snižují využití aplikace Zdraví na úroveň té dědečkovy krabičky a kombinaci s babičkou volající na něj “už sis vzal prášky?” a vice versa, kdy děda volá na babičku.

Schází jakákoliv složitější integrace, vyhodnocení i když, jak se říká “data k tomu má”. Na obranu Applu, možná tohle je tak tenký led, že se na něj bojí vstoupit. Zvlášť firma z USA, kde když není na mikrovlnce 6x napsáno, že neslouží k sušení domácích mazlíčků, hrozí, že firma zkrachuje díky soudním tahanicím a odškodněním majitelům vybouchnutých koček. Ale je potřeba potom taková apka?

Na všechny neduhy jsem přišel v prvních dnech používání a další tři měsíce jsem na nic dalšího nepřišel.

Když to tedy shrnu. Aplikace mi pomohla si zpřehlednit co a kdy jím a naplánovat si to. Obsahuje základní historii, možnost jednoduše přeplánovat lék a opakovaně upozornit na nutnost si ho vzít. Toto vše, perfektně fungující, máte zabalené v klasickém iOS mobilním uživatelském rozhraní a vždy u sebe.